یکی از مشکلاتی که امروزه با ساخت ساختمانهای مرتفع و بحث کمبود آب با آن مواجه هستیم افت فشار آب در ساختمانها است که معمولاً باعث میشود تا ساکنین یک ساختمان به فکر تهیه یک پمپ بیفتند. برای حل این مشکل معمولاً باید یک پمپ آب خانگی انتخاب کرد و این پمپ آب خانگی باید باتوجهبه محاسبات و شرایطی که ساختمان دارد و توجه به پارامترهای پمپ انتخاب شود. پمپ جتی و پمپ بشقابی دو نمونه از اصلیترین انواع پمپ آب خانگی هستند که آنها را در مقالات جداگانه بهصورت مفصل مورد بررسی قرار دادهایم. اما در این مقاله میخواهیم به بررسی تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی بپردازیم. یکی از اصلیترین تفاوتهایی که این دو نوع پمپ با یکدیگر دارند و در نحوه کارکرد آنها به چشم میخورد این است که پمپ جتی معمولاً این توانایی را دارد که آب را از عمق بیشتری مکش کند و پمپاژ نماید؛ اما در مقابل پمپ بشقابی شدت آبرسانیاش بیشتر از پمپ جتی است. البته این موضوع در حالت کلی است و ممکن است باتوجهبه توان پمپ و ظرفیتش متفاوت باشد.
تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی
این دو پمپ از چند نظر با هم تفاوت های زیادی دارند که در ادامه به بررسی جزئیات هر کدام از این موارد می پردازیم.
کاربردها
پمپ بشقابی: بهصورت کلی این پمپها برای پمپاژ سیالاتی که بدون ذرات معلق و غیر خورنده هستند استفاده میشود. برای مثال میتوان با پمپ بشقابی آب، روغنها و حلالهایی با خواص مشابه آب را منتقل کرد. این پمپها در دو نوع متفاوت عرضه میشوند که برخی از آنها سانتریفیوژ و برخی دیگر جابهجایی مثبت هستند. از این پمپها به شکل مؤثری در صنعت استفاده میشود و کاربردهای صنعتی خوبی دارند؛ اما در برخی موارد باتوجهبه محاسباتی که انجام میشود میتوان از آنها برای آبیاری مزارع کشاورزی و باغبانی و آبرسانی و تقویت فشار به واحدهای ویلایی و ساختمانهای مسکونی هم استفاده کرد.
پمپ چتی: پمپ جتی از خانواده پمپهای سانتریفیوژ است و دقیقاً مانند دیگر پمپها بهمنظور افزایش فشار سیال استفاده میشود. پمپ جتی معمولاً سرعت بیشتری دارد و از آن بیشتر بهمنظور پمپاژ آب از عمق زیاد استفاده میشود. مناطقی که چاههای عمیق دارند و یا آبوهوای آنها گرمتر است بهترین گزینه برای انتخاب این پمپ هستند. پمپ جتی دو نوع مختلف عمیق و کمعمق دارد و میتوان از آن برای مصارف خانگی و مصارف صنعتی مانند انتقال سوختهای سبک، انتقال مایعات و سیستمهای حریق استفاده کرد.
تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی از نظر ظاهری
در ظاهر این دو نوع پمپ نیز تفاوتهایی وجود دارد. برای مثال در پمپ بشقابی که ساختار سادهتری نسبت به پمپ جتی دارد پیچیدگیهای طراحی سانتریفیوژ به چشم نمیخورد. اگر بخواهیم خیلی کوتاه درباره ساختار داخلی این دو نوع پمپ صحبت کنیم میتوان گفت در داخل پمپ بشقابی پروانهای به چشم میخورد که کاملاً شبیه دو بشقاب است که کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و ازاینرو هم به پمپ بشقابی معروف هستند. معمولاً این پروانه با جنس چدن، استنلساستیل یا حتی برنج بر حسب کاربرد پمپ ساخته میشود و البته شرکتهای تولیدکننده پمپ بر اساس سیاستهای کاری و کیفیت محصولاتشان نیز اقدام به تولید پروانه با جنسهای متفاوت میکنند. این پروانه به یک شفت متصل است و این پمپها ساختار سادهای دارند و بعد از ورود جریان سیال به داخل پمپ با منتقلشدن انرژی چرخشی پروانه به سیال و تبدیل آن به انرژی جنبشی پمپاژ سیال انجام میشود. اما در پمپ جتی ساختار و طراحی کاملاً متفاوت است. همانطور که از بدنه این پمپ مشخص است ساختار آن دقیقاً مانند یک کوزه است که در آن از یک پخشکننده اکسیژن یا بهاصطلاح جت هوا استفاده شده است این فرایند باعث میشود به نازل بالایی فشار وارد شده آب به ارتفاع زیادی پمپاژ میشود.
تفاوت نحوه کارکرد
پمپ بشقابی با نیروی گریزازمرکز و فشار جوی عملکرد دارد؛ یعنی بهمحض اینکه سیال وارد پمپ میشود به سمت پروانه پمپ هدایت شده و با چرخش پروانه پمپ انرژی به سیال منتقل شده و فشار سیال بالا میرود و با افزایش فشار سیال به سمت خروجی پمپ حرکت کرده و از پمپ با فشار مدنظر خارج میشود. اما در پمپ جتی بهمحض اینکه سیال وارد پمپ میشود هوای داخل پمپ تخلیه میشود و یک خلأ ایجاد خواهد شد این خلأ باعث غلبهکردن فشار اتمسفر بر سیالی که میخواهیم آن را پمپاژ کنیم میشود و در نهایت سیال با افزایش سرعت و فشار مواجه میشود و به سمت دهانه خروجی پمپ حرکت میکند. البته تمامی این موارد را در مورد هر دو پمپ در مقالات جداگانهای بهصورت کاملاً دقیقتر و مفصلتر مورد بررسی قرار دادهایم و در این مقاله صرفاً میخواهیم به تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی اشاره کنیم.
میزان صدا
زمانی که بحث صدای پمپ مطرح میشوند امکان ندارد که یک پمپ کاملاً بیصدا باشد بهصورت پیشفرض حتی کمصداترین پمپها نیز صدای کمی از خود تولید میکنند؛ اما اگر بخواهیم مقایسهای برای تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی از نظر میزان صدایی که تولید میکنند انجام دهیم میتوانیم بگوییم پمپ بشقابی صدای کمتری تولید میکند و صدای بیشتر پمپ جتی بهاینعلت است که آب یا سیال از جت عبور میکند و قدرت پرتاب آن افزایش پیدا میکند و به همین واسطه صدای آن هم بیشتر است.
تفاوت میزان فشار
زمانی که بحث فشار مطرح میشود دو پارامتر هد پمپ و دبی پمپ بحثشان به میان میآید. دبی یا همان آبدهی پمپ به شکل کلی در پمپهای بشقابی نسبت به پمپ جتی با توان مشابه بیشتر است. اما باید به این موضوع هم توجه داشت که پمپهای جتی برای پمپاژ با سرعت آب از عمق زیاد به ارتفاع زیاد طراحی شدهاند و طبعاً سرعت پمپاژ سیال در آنها بسیار زیاد است. به دلیل اینکه پمپ جتی هد بالایی دارد میتوان از آن برای تأمین و تقویت فشار آب و آبرسانی در ساختمانهای مرتفع و برجهای مسکونی هم استفاده کرد؛ اما پمپ بشقابی این قابلیت را ندارد و برای ساختمانهای بسیار مرتفع مناسب نیست و به این دلیل است که معمولاً هد پایینتری نسبت به مدل مشابه خود در پمپهای جتی دارند.
البته منظور ما در اینجا پمپ بشقابی تک پروانه بود. برای مثال اگر بخواهیم فشار بیشتر و ارتفاع پمپاژ بیشتری برای طبقات داشته باشیم میتوانیم از پمپ بشقابی دو یا چند پروانه استفاده کنیم که نسبت به پمپهای تک پروانه بشقابی توانایی بیشتری برای ایجاد هد بالاتر دارند. اگر با استفاده از پمپ نتوانیم باز هم فشار مناسبی برای ساختمانهای مرتفع تأمین کنیم ناچار به استفاده از پمپ کمکی در کنار پمپ اصلی هستیم؛ اما در پمپ جتی قضیه کاملاً متفاوت است اگر پمپ جتی توانایی این را نداشته باشد که خواسته ما را مرتفع کند به انژکتورهای کمکی بیشتری نیاز داریم و کارایی آن به این صورت است که آبی که توسط انژکتور مکش میشود به مخزن فشار منتقل شده و به این وسیله با افزایش فشار مکش در قسمت مکش پمپ میزان جریان آب افزایش پیدا میکند؛ اما باید به این موضوع هم توجه داشت که با این کار مقدار آب موجود در مخزن ذخیره کاهش پیدا میکند. بهصورت کلی میتوان گفت سرعت و مکش در پمپ جتی نسبت به پمپ بشقابی بیشتر است.
تفاوت میان پمپ جتی و پمپ بشقابی در ویژگی سیالات عبوری
پمپ بشقابی این توانایی را دارد که آب و سیالات غیر خورنده و غیر اسیدی و حلالهایی که خواصی مشابه آب دارند را انتقال دهد در مقابل پمپ جتی است که این توانایی را دارد که علاوه بر آب، سیالات قابلاشتعال مانند سوختها را نیز پمپاژ کند و این تفاوت کاربریهای متفاوتی برای هر دو پمپ ایجاد میکند که از مزایای هر کدام به شمار میرود.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت