پمپ دیافراگمی چیست؟ کاربرد و مزایای آن را بشناسید
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چگونه سیالات غلیظ، خورنده و یا حاوی ذرات جامد را میتوان با دقت و بدون نشت، پمپاژ کرد؟ پاسخ این سوال در قلب بسیاری از صنایع، پنهان شده است: پمپ دیافراگمی. این پمپ های قدرتمند و همه کاره، نقش بسیار مهمی در انتقال سیالات مختلف ایفا میکنند. از صنایع شیمیایی گرفته تا صنایع غذایی، پمپهای دیافراگمی به عنوان یک ابزار ضروری و قابل اعتماد شناخته میشوند.
خرید پمپ دیافراگمی مناسب برای هر کاربرد، نیازمند توجه به عوامل مختلفی است. در این مقاله سعی میکنیم به زبان ساده به شما توضیح دهیم پمپ دیافراگمی چیست و سپس به شما کمک میکنیم تا با انواع مختلف این پمپ آشنا شوید و بهترین گزینه را برای نیازهای خود انتخاب کنید.
پمپ دیافراگمی چیست؟
پمپ دیافراگمی، نوعی پمپ جابجایی مثبت است که با استفاده از نیروی هوای فشرده، سیالات را به شکل متناوب پمپاژ میکند. پمپ دیافراگمی دارای طراحی خاصی است و دارای آببند مکانیکی نیست و هیچگونه نشتی در آن وجود نخواهد داشت. در حقیقت یکی از مزایای بسیار عالی پمپهای دیافراگمی همین عدم نشتی است که باعث میشود بتوان از این دستگاهها برای پمپاژ مایعات سمی، سیالات گران قیمت و حتی قابل اشتعال استفاده کرد.
همچنین پمپهای دیافراگمی بادی توانایی بالایی در مکش دارند و نیازی به هواگیری نخواهند داشت و این موضوع باعث میشود که این پمپ برای استفاده در شرایط مختلف، ایدهآل باشد. به دلیل طراحی ساده و عدم قطعات چرخشی در این محصول، استهلاک و خرابی آن بسیار کم است و همین موضوع باعث میشود که کاربرد پمپ دیافراگمی در صنایع مختلف گسترده باشد.
در این پمپ به دلیل حرکت رفت و برگشتی دیافراگم، جریان سیالی که از پمپ خارج خواهد شد به شکل پالسهای جداگانه و نوسانی است و به صورت یکنواخت و پیوسته نیست. این یعنی سیال در یک لحظه جریان دارد و در لحظه دیگر متوقف میشود بنابراین برای کاربردهایی که احتیاج به جریان پیوسته و بدون نوسان است، این موضوع چالش برانگیز خواهد بود. البته لازم به ذکر است برای حل این مشکل میتوان از تجهیزاتی مانند منبع انبساط یا دمپر پالسی در مسیر خروجی پمپ استفاده کرد.
نحوه عملکرد پمپ های دیافراگمی
بعد از آشنایی با پمپ دیافراگمی، حالا میخواهیم در رابطه با عملکرد این پمپ صحبت کنیم. لازم به ذکر است این نوع پمپ با استفاده از یک مکانیزم ساده اما مؤثر، سیالات را از نقطهای به نقطه دیگر منتقل میکند. قلب تپندهی این پمپها، دیافراگمهای انعطافپذیری هستند که با حرکت رفت و برگشتی، حجم محفظه داخلی پمپ را تغییر میدهند. نحوه عملکرد پمپ دیافراگمی در سه بخش زی خلاصه میشود:
1- مکش سیال:
در ابتدا، دیافراگم به یک سمت حرکت میکند و باعث ایجاد خلا در یک سمت محفظه میشود. این خلا باعث میشود که سیال از طریق ورودی به داخل محفظه کشیده شود.
2- انتقال سیال:
با تغییر جهت حرکت دیافراگم، حجم محفظه افزایش یافته و فشار داخل آن کاهش مییابد. این کاهش فشار باعث میشود سیال تحت فشار به سمت خروجی پمپ رانده شود.
3- تکرار چرخه:
این چرخه به طور مداوم تکرار میشود و باعث ایجاد یک جریان پیوسته از سیال میشود.
کاربرد پمپ دیافراگمی
خرید پمپ های صنعتی دیافراگمی به دلیل کاربرد های متنوعی که دارند بسیار رایج است. این محصولات به دلیل طراحی بدون نشتی و توانایی جابجایی سیالات چسبناک و حساس در صنایع مختلف، مفید واقع میشوند. این پمپ، برای انتقال مایعات شیمیایی مثل اسیدها و بازها و با جلوگیری از نشتی ایمنی بسیار زیادی را فراهم خواهد کرد. به جای سیالات چسبنده و غلیظ باعث شده است که این پمپ برای موادی با ویسکوزیته بالا و بافت خمیری نیز مناسب باشد.
از پمپهای دیافراگمی در آزمایشگاهها به دلیل عدم تماس مستقیم مایعات با هوا و انتقال مایعات حساس و مواد شیمیایی خطرناک استفاده میشود. همچنین در صنایع غذایی و دارویی از این پمپها با مقاومت بالا در برابر خوردگی استفاده میشود. در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی نیز از پمپ دیافراگمی برای انتقال گازهای مایع و سیالات قابل اشتعال استفاده خواهد شد.
پمپ دیافراگمی در حوزه آب و فاضلاب برای جابهجایی سیالات آلوده، در صنایع معدن و راهسازی برای انتقال مواد سنگین و معدنی، در صنعت رنگ و رزین برای انتقال سیالات با غلظت و ویسکوزیته بالا و انتقال رنگ و مواد شیمیایی مشابه کاربرد دارد. برای تخلیه مخازن و سیالات خورنده یا آلوده در صنایع دریایی، در تصفیه خانههای آب و فاضلاب تولید محصولات آرایشی و بهداشتی نیز از این محصول استفاده میشود.
مزایای پمپ دیافراگمی
پمپهای دیافراگمی دارای مزایای خاصی هستند که آنها را برای کاربردهای گسترده مذکور ایدهآل میکند. مهمترین مزیت پمپ دیافراگمی این است که بدون نشتی عمل میکند و خطر نشت فقط در صورت خرابی دیافراگمها به وجود میآید. از مزایای این محصول این است که میتواند سیالات ساینده و چسبناک را به خوبی جابهجا کند. این محصول نیاز به روغن کاری و خنک کننده ندارد و میتواند بدون آسیب و بدون وقفه کار کند.
پمپ دیافراگمی به دلیل استفاده از هوای فشرده، برای محیطهای خطرناک مناسب است و میتوان آنها را در زیر آب هم استفاده کرد اما باید بالاتر از سطح مایع قرار داشته باشد. قدرت مکش بالا، توانایی کار در شرایط خشک، قابلیت پمپاژ انواع مایع، قابلیت تنظیم جریان بر اساس نیاز کاربر، نصب و راهاندازی سریع و ساده از دیگر مزایای محسوب میشوند.
انواع پمپ دیافراگمی
پمپهای دیافراگمی دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام از این انواع برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند.
- پمپ دیافراگمی بادی یا پمپ دیافراگمی پنوماتیک: این محصول با هوای فشرده کار میکند از آن برای انتقال مایعات چسبنده، خمیری و ذرات جامد استفاده میشود.
- پمپ دیافراگمی دستی: از نام این پمپ مشخص است که به صورت دستی عمل میکند و برای کاربردهای کوچک و خانگی و یا در جاهایی که دسترسی به برق وجود ندارد، استفاده قرار میگیرد.
- پمپ دیافراگمی الکتریکی: در این محصول، یک موتور الکتریکی وجود دارد که وظیفه آن حرکت دادن دیافراگم است. دیافراگم با حرکت خود باعث میشود که مایع درون پمپ جابهجا شود. از این پمپ معمولاً برای جابجایی مایعات شیمیایی و اسیدی بهره میبرند.
- پمپ دیافراگمی هیدرولیک: در پمپ دیافراگمی هیدرولیک، دیافراگم با استفاده از نیروی یک سیال هیدرولیکی به حرکت در میآید. این یعنی یک سیال هیدرولیکی با فشار وارد یک محفظه میشود و دیافراگم را به جلو و عقب حرکت میدهد. این گونه مایه از ورودی به داخل پمپ کشیده شده و سپس از سمت خروجی پمپاژ میشود.
- پمپ دیافراگمی همزن: این محصول برای مخلوط کردن مواد خمیری و چسبنده طراحی شده است و علاوه بر آن عملیات جابهجایی را نیز بر عهده دارد.
- پمپ دیافراگمی مکانیکی: در این پمپ حرکت دیافراگم با یک سیستم مکانیکی انجام میشود و معمولاً در موارد خاص استفاده خواهد شد.
نتیجهگیری
همانطور که در طول این مقاله توضیح دادیم پمپ دیافراگمی چیست و چگونه کار میکند، حتما متوجه شده اید که این پمپ ها یکی از تجهیزات مهم و اساسی در انتقال سیالات در صنایع مختلف، محسوب میشوند. این پمپ با طراحی خاص و ویژگیهای منحصر به فرد خود، میتواند بهراحتی مایعات چسبناک، شیمیایی و حتی سمی را بدون نشتی جابهجا کند. انواع مختلف پمپهای دیافراگمی از جمله بادی، الکتریکی، دستی، هیدرولیک و… به خوبی پاسخگوی نیازهای متنوع کاربرد در صنایع مختلف هستند.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت