منبع انبساط بسته چگونه عمل می کند
منبع انبساط بسته با هوای آزاد ارتباط ندارد. برخلاف منبع انبساط باز که در معرض هوای اطراف قرار دارد و ارتفاع فشاری که به سیستم اعمال می کند وابسته به فشار هوای محیط و ارتفاع منبع نسبت به سیستم می باشد در منبع انبساط بسته فشار سیستم توسط مکانیزم بالشتک های هوا یا یک گاز بی اثر مانند ازت تامین می شود. منبع انبساط بسته می تواند در هر جای از ساختمان ( معمولا داخل موتورخانه ) بر روی سیستم حرارت مرکزی نصب گردد. این نوع از منابع انبساط در سیستم های گرمایش با دمای زیاد و در مواردیکه بدلیل محدودیت فضا و ارتفاع، استفاده از منبع انبساط باز میسر نمی باشد بکار گرفته می شوند. برای کنترل فشار در این مخازن از شیر اطمینان استفاده شده و حداکثر فشار تنظیمی بر اساس طرح تعیین می گردد. حداقل فشاز نیز باید طوری تنظیم شود که بالاترین مبدل حرارتی ( رادیاتور ) همواره از آب پر باشد.
بطور کلی در سیستمهای تاسیساتی از مخازن انبساط باز استفاده می شود. چون تعمیر ونگهداری منابع بسته مشکل تر وگرانتر نسبت به منابع انبساط باز است، مگردرمواردی که نصب منبع انبساط باز ،بعلت کمبود جا روی بام(مثل سقفهای شیب دار) و یا عدم وجود مسیر لوله کشی از موتورخانه به بام امکان پذیر نباشد. مخزن انبساط بسته به صورت یک مخزن بسته ساخته و در داخل موتورخانه نصب میشود،در دو نوع سیستم هوای فشرده وسیستم دیافراگمی ساخته میشود.
در سیستم دیافراگمی یک غشاء لاستیکی درداخل منبع انبساط قرارمیدهند،در زیر غشاء آب گرم سیستم ودربالا هوا یا گازتحت فشارمیباشد.با تنظیم فشار هوا در قسمت بالایی غشاء داخل منبع تنظیم شده ونوسانات فشار سیستم را از بین میبرد.
ایرادی که سیستم منبع انبساط بسته دارد،بعد از مدتی استفاده وگذر زمان تیوپ لاستیکی حالت الاستیسیته خود را از دست میدهدو حتی پاره وسوراخ میشود. و این کار باعث ایراد برای سیستم میشود وایجاد مشکل میکند. در سیستم های هوای فشرده بر خلاف سیستم قبل تیوپ لاستیکی وجود ندارد ودرقسمت پایین منبع آب هوای فشرده وجود دارد.که باعث متعادل شدن سیستم میشود. .هرچند که این سیستم ایراد سیستم غشایی را ندارد لیکن احتمال نفوذ حبابهای هوا در داخل آب به وجود می اید وهوا با جریان آب مخلوط شده و باعث هوا گرفتن سیستم میشود که باید سیستم هرچند وقت یک بار هواگیری شود.
در داخل منبع انبساط بسته، مخزنی وجود دارد که از گازی بی اثر و تحت فشار پر شده و همچنین بخشی که برای ورود آب در گردش سیستم حرارت مرکزی در نظر گرفته شده است در جنب آن مخزن قرار دارد. بوسیله برقراری تعادل فشاری بین گاز تحت فشار و آب سیرکولاسیون، مقدار فشار آب موجود در سیستم تنظیم میشود. بنابراین منبع انبساط بسته نیازی به نصب در ارتفاع بالاتر از دیگ داشته و می توان آن را در موتورخانه و یا در هر بخش دیگری در نزدیکی دیگنصب نمود.
منابع انبساط بسته را با توجه به ساختار و مکانیزم عملکردی، نوع گاز و نوع مخزن گاز، به دو دسته عمده تقسیم می شود:
- منبع انبساط بسته قابل تنظیم
- منبع انبساط بسته دیافراگمی
منبع انبساط بسته قابل تنظیم
در منابع انبساط بسته قابل تنظیم، در اثر تغییرات دمای آب در گردش سیستم حرارت مرکزی، حجم آب سیرکولاسیون در اثر انبساط و انقباض تغییر کرده و بوسیله مکانیزمی هوای لازم به منبع انبساط بسته تزریق یا از آن خارج میشود. بدین صورت که در ابتدا شیر الکترونیکی خروجی هوا بسته و کمپرسور خاموش میباشد که در این حالت مقدار اندکی آب در دمای پایین در منبع موجود است. بعد از گرم شدن آب سیرکولاسیون سیستم حرارت مرکزی، حجم آن افزایش یافته و هوای درون منبع انبساط از طریق شیری که بر روی منبع وجود دارد خارج میشود. هنگامی که مقدار آب درون منبع انبساط به بیشترین حجم خود رسید، شیر خروج هوا بسته شده و فشار داخل مخزن ثابت میگردد و از طرفی در صورت کاهش دمای سیستم که باعث کاهش حجم آب سیرکولاسیون میگردد، هوا از طریق کمپرسوری به منبع تزریق می شود و فشار هوای درون منبع انبساط بسته ثابت می ماند. در این سیستم احتمال نفوذ هوا در داخل آب وجود دارد و این امر باعث می شود هوا با جریان آب سیرکولاسیون مخلوط شود و دایما در داخل دستگاه ها و پایانه های حرارتی حباب های هوا ظاهر شده که باعث اشکال در سیستم گردش آب می گردد و دائما باید سیستم هواگیری شود.
منبع انبساط بسته دیافراگمی
در منبع انبساط بسته دیافراگمی، یک غشای لاستیکی در داخل منبع تعبیه شده است. در زیر غشا آبگرم سیرکولاسیون سیستم حرارت مرکزی و در بالای آن هوا یا گاز تحت فشار وجود دارد. بخش گازی حاوی مقدار معینی از هوا و یا نیتروژن است که در متراکمترین حالت بیشترین فشار اعمال شده به چرخه را تحمل مینماید. بخش خالی منبع نیز توسط آب منبسط شده پر میشود. این آب منبسط شده، دیافراگم حائل بین دو بخش را آنقدر به سمت بخش گازی جابجا میکند که بخش گازی به فشرده ترین حالت حالت خود برسد که در این صورت فشار عملیاتی مورد نیاز چرخه تامین میگردد. عیب منبع انبساط بسته دیافراگمی در اینست که بعد از مدتی غشای لاستیکی یا همان دیافراگم الاستیسیته خود را از دست می دهد و یا حتی پاره و سوراخ می شود که این مساله برای سیستم انتقال آب در گردش مشکل ایجاد می نماید.
برای افرادی که از پمپ آب در خانه خود استفاده می کنند ممکن است این سوال در ذهنشان به وجود بیاید که مخزن رنگی که بر روی پمپ بسته می شود چیست و چه کاربردی دارد. این مخازن رنگی با نام منبع انبساط بسته، منبع تحت فشار، مخزن تحت فشار ، مخزن پمپ آب و منبع پمپ آب شناخته می شوند و در سایزها و رنگ های مختلفی ساخته و به بازار عرضه می گردند. کاربرد منبع انبساط بسته به این صورت است که یک تیوپ در داخل منبع تحت فشار قرار دارد، با گاز نیتروژن یا هوا داخل منبع و فضای پشت تیوپ را پر می کنند و در اثر فشار این هوای فشرده پشت تیوپ آب درون لوله ها با فشار کافی جریان می یابد. این تیوپ میان منبع فلزی و فلنج محکم شده و موجب آب بندی منبع انبساط بسته نیز می گردد. با استارت پمپ ، آب پر فشار ضمن تامین جریان آب مصرفی یعد از بستن شیر توسط مصرف کننده تا زمان رسیدن فشار داخل لوله ها و منبع تحت فشار به فشار ماکسیمم ( مثلا ۴ بار ) که قبلا روی فشار سنج یا pressure switch ست شده است به پمپاژ ادامه می ذهذ. اگر مصرف کننده دیگری شیر آب را باز کند اگر میزان آبی که نیاز دارد کم باشد (مثلا آب مورد نیاز برای مسواک زدن ، وضو گرفتن و … ) و خروج آب ذخیره شده در منبع تحت فشار با عث رسیدن فشار داخل شبکه به فشار مینیمم نگردد پمپ روشن نخواهد شد. حال اگر میزان آب مصرف شده باعث افت فشار مثلا تا نقطه مینیمم گردد ، جریان برق پمپ به کمک فشارسنج برقرار شذه و پمپ استارت خواهد خورد. حال هر چه مخزن تحت فشار حجم آب ذخیره بیشتری داشته باشد ( بزرگتر باشد ) تعداد دفعات استارت و استاپ پمپ کاهش یافته که باعث افزایش عمر پمپ ، مخزن تحت فشار و همچنین کاهش مصرف برق می گردد.
از منبع انبساط بسته در کنار پمپ هایی که توان یک اسب و بالاتر را دارند استفاده می گردد. منبع انبساط بسته پمپ آب جهت ذخیره کردن آب و ارسال آن به خروجی آب بکار گرفته می شود. منبع تحت فشار باعث می گردد تا عمر پمپ آب بیشتر شود زیرا با هر بار باز شدن شیر آب پمپ شروع به فعالیت نمی کند. منبع تحت فشار را همراه با درجه فشار، پنج راهی و کلید خودکار به پمپ آب وصل می کنند. با استفاده از این قطعات که بر روی پمپ بسته می شوند هنگامی که شیر آب باز شود قبل از همه، آبی که درون منبع انبساط بسته وجود دارد تخلیه می گردد. اگر شیر آب همین طور باز بماند در این هنگام فشار داخل منبع انبساط بسته افت می کند زیرا آب آن تخلیه شده و بلافاصله از طریق سوئیچ فشار فرمان راه اندازی پمپ آب صادر می گردد و پمپ آب در مدار قرار می گیرد تا افت فشار آب را جبران نماید.
تنظیم فشار منبع انبساط بسته یا منبع تحت فشار
فشار گاز نیتروژن یا هوایی که پشت تیوپ منبع انبساط بسته پر می شود به ارتفاع ساختمان، تعداد واحدها و متراژ آنها ، قطر لوله و … بستگی دارد. اما به طور معمول عددی بین ۲۰ تا ۴۵ پی اس آی است. یعنی بین ۱٫۴ تا ۳ bar است. باید فشار منبع تحت فشار قبل از اتصال به شبکه لوله کشی ساختمان به اندازه حداکثر ۱۰ درصد کمتر از فشار مینیمم تنظیم شده روی pressure switch باشد. هر یک بار ۱bar فشار معادل ۱۴٫۵ psi است.
منبع انبساط بسته در سایزهای مختلف بین ۸ لیتر تا ۵۰۰ لیتر برای پمپ های آب خانگی، پمپ آب آتش نشانی، پمپ صنعتی و برای بهبود فرآیند خودکار کردن پمپ به کار می روند. منبع تحت فشار که دارای پایه است باعث می شود که اتصال لوله های ورودی به آن راحت تر انجام گیرد.
دسته بندی مخازن انبساط
منبع انبساط بسته در سایزها و اقسام متنوع در کارخانه های گوناگون تولید می شود. برند های مختلفی از کشورهای آلمان، ایتالیا، ترکیه، چین و ایران در بازار یافت می شود. این منبع تحت فشار در سایزهای مختلف برای کاربری های گوناگون وجود دارند. معمولا برای خانه های یک و دو طبقه یکی از متداولترین سایزهای منبع انبساط بسته، سایز ۲۴ لیتری آن است که عملکرد خوبی در آبرسانی با فشار مناسب به واحد ها دارد. سایز ۲۴ لیتری منبع تحت فشار ممکن است در اشکال گوناگون باشد ولی حجم و اندازه تیوب آنها همگی یک اندازه است.
پس ظاهر منبع تحت فشار، سایز آن را مشخص نمی کند و حتما باید برچسب روی خود منبع انبساط بسته یا جعبه آن را مطالعه کنید تا در خرید منبع تحت فشار دچار اشتباه نشوید. حجم های بعد از ۲۴ لیتر به ترتیب ۵۰، ۶۰، ۸۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۵۰۰ لیتر هستند. برای ساختمان هایی که ۴ طبقه می باشند و تک واحدی اند معمولا ۵۰ یا ۸۰ لیتر جواب می دهد. ولی برای تعداد طبقات بیشتر حتما باید به وسیله محاسبات دقیق مهندسی سایز مورد نیاز منبع تحت فشار و نوع پمپ و میزان توان مورد نیاز را محاسبه نمود.
منبع تحت فشار چند لیتری خریداری کنیم؟
این سوال ممکن است برای شما و دیگران پیش بیاید که علت این که برای تعداد واحد ها و طبقات بیشتر منبع تحت فشار بزرگتری تعبیه می کنیم چیست؟ آیا دلیل آن این است که نیاز داریم فشار آب زیادتر شود؟ جواب این سوال خیر است. منبع انبساط بسته بزرگتر هیچ تاثیری در میزان فشار آب ندارد. بلکه این پمپ آب است که میزان فشار آب را تعیین می کند. منبع انبساط بسته فقط برای این استفاده می شود که مقدار معینی آب در خود ذخیره نماید و مانع روشن و خاموش شدن پشت سرهم پمپ آب گردد. از طرف دیگر در مصرف برق صرفه جویی می کند. پس اگر می خواهید ذخیره آب بیشتری داشته باشید و پمپ پشت سر هم روشن نشود باید منبع تحت فشار بزرگتری بخرید. از طرف دیگر هرچه توان پمپ آب بیشتر باشد فشار بیشتری به تیوپ منبع انبساط بسته وارد می شود پس اگر برای ساختمان های بلند مرتبه اگر منبع تحت فشار کوچکی انتخاب کنیم به دلیل اینکه توان پمپ آب زیاد است امکان دارد تیوپ داخل آن بترکد. بنابراین باید منبع انبساط بسته متناسب با تعداد طبقات و تعداد واحدها خریداری کرد.
آیا منبع انبساط بسته توان پمپ آب را کاهش می دهد؟
جواب این سوال خیر می باشد. اگر از کسی شنیده اید که به جای استفاده از منبع انبساط بسته از اتوماتیک استفاده کنید به دلیل اینکه توان پمپ آب توسط منبع تحت فشار گرفته می شود، این حرف صحیح نیست. اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم باید بگوییم که شما در سیستم آب رسانی دو حالت دارید. یا خروجی های آب باز هستند یا بسته. اگر خروجی باز شود انرژی پمپ که در آب منبع تحت فشار ذخیره شده به سمت خروجی باز شده حرکت می کند. به دلیل وجود هوایی که در تیوپ است وقتی پمپ روشن می شود آب اول به طرف خروجی باز شده می رود و بعد منبع تحت فشار را پر می کند. بنابراین هنگامی که شیر آب توسط شخص باز می شود اول آب شیر باز شده را ارسال می کند و در ادامه منبع انبساط بسته پر می شود. به این دلیل است که فرقی برای پمپ آب ندارد که سیستم آن دیجیتال باشد یا مکانیکی. شاید بپرسید که چرا فشار آب با وجود اتوماتیک بیشتر است. جواب سوال این است که اتوماتیک بیشینه فشار پمپ را وارد سیستم لوله کشی می کند اما هنگامی که منبع تحت فشار باشد هیچ موقع فشار بیشینه روی آخرین حد آن تنظیم نمی گردد.
چگونگی عملکرد منبع انبساط بسته
عملکرد منبع انبساط بسته به صورتی است که با فشار پمپ، آب داخل تیوپی که در منبع تحت فشار قرار دارد ذخیره می گردد. این ذخیره آب در منبع انبساط بسته می ماند تا هنگامی که شخص شیر آب را باز کند. با در نظر گرفتن سایز منبع تحت فشار و نوع تنظیمات سوئیچ فشار اگر شیر آب باز بماند، سوئیچ فشار فرمان می دهد که پمپ راه اندازی شود و بدین ترتیب جریان آب قطع نمی گردد و دوباره منبع انبساط بسته پر می شود هنگامی که منبع تحت فشار پر شد سوئیچ فشار فرمان قطع به پمپ می دهد. نحوه عملکرد کلی سیستم آبرسانی با پمپ و منبع انبساط بسته به این صورت بود که گفته شد. با نکاتی که گفته شد با منبع انبساط بسته بیشتر آشنا شدید و از این به بعد می دانید چه سایزی از منبع تحت فشار را بخرید و بهتر خواهید توانست از آن مراقبت نمایید. داشتن این اطلاعات باعث می شود تا طول عمر سیستم پمپ آب خانگی شما افزایش یابد.
فرق مخزن انبساط باز و مخزن انبساط بسته (مخزن تحت فشار)
معرفی منبع انبساط بسته منبع تحت فشار
منبع انبساط بسته که به آن منبع تحت فشار نیز می گویند، موجب می گردد تا در مصارف کوچک و کم حجم( باز کردن کوتاه مدت یک شیر آب )، کاهش فشار آب باعث نیاز به استارت مکرر پمپ نگردد . همچنین کمک می کند طبقات بالای ساختمان بتوانند آب را با فشار مناسب و یکنواخت دریافت نمایند.البته می توان این کار را به تنهایی و فقط با پمپ انجام داد، ولی موجب بالا رفتن هزینه برق و کوتاه شدن شدید عمر پمپ می گردد. به دلیل اینکه هر بار که شیر آب باز می شود پمپ شروع به فعالیت می کند، حتی اگر باز کردن شیر آب تنها برای چند لحظه باشد.توجه فرمایید روشن و خاموش شدن مداوم پمپ باعث استهلاک زودرس آن می گردد.
برای همین است که از منبع انبساط بسته یا منبع تحت فشار، جهت جبران افت فشار سیال در طبقات بالایی بهره می برند. منبع انبساط بسته دارای ابعاد و حجم های متنوعی است و کارخانه های مختلف این منبع تحت فشار را در سایزهای گوناگون تولید می نمایند. مثلا برای یک خانه سه طبقه یا سه واحده معمولا از منبع انبساط بسته ۴۰ تا ۵۰ لیتری استفاده می کنند. البته باید توجه داشته باشید که برای ساختمان های بزرگتر، محاسبه اندازه منبع تحت فشار به این راحتی نیست و نیاز به محاسبات دقیق مهندسی دارد. زیرا باید آب با فشار مناسب بین طبقات توزیع شود و هیچ کدام از واحد ها افت فشار آب نداشته باشند. عواملی که برای محاسبه ابعاد منبع انبساط بسته مورد استفاده قرار می گیرد شامل، ارتفاع ساختمان، توان پمپ و میزان دبی آن، تخمین میزان مصرف ساختمان و تعداد نفرات و … است.
معرفی منبع انبساط بسته منبع تحت فشار
منبع انبساط بسته که به آن منبع تحت فشار نیز می گویند، هنگامی که در مسیر جریان سیال قرار گیرد و همراه با پمپ بسته شود، موجب می گردد تا در مصارف کوچک و کم حجم کاهش فشار آب موب نیاز به استارت پمپ نگردد . به ویژه طبقات بالای ساختمان بتوانند آب را با فشار مناسب در بخش های مختلف ساختمان دریافت نمایند.
البته می توان این کار را به تنهایی و غفط با پمپ انجام داد، ولی موجب بالا رفتن هزینه برق و کوتاه شدن شدید عمر پمپ می گردد. به دلیل اینکه هر بار که شیر آب باز می شود پمپ شروع به فعالیت می کند، حتی اگر باز کردن شیر آب تنها برای چند لحظه باشد.توجه فرمایید روشن و خاموش شدن مداوم پمپ باعث استهلاک زودرس آن می گردد.
برای همین است که از منبع انبساط بسته یا منبع تحت فشار، جهت جبران افت فشار سیال در طبقات بالایی بهره می برند. منبع انبساط بسته دارای ابعاد و حجم های متنوعی است و کارخانه های مختلف این منبع تحت فشار را در سایزهای گوناگون تولید می نمایند. مثلا برای یک خانه سه طبقه یا سه واحده معمولا از منبع انبساط بسته ۴۰ تا ۵۰ لیتری استفاده می کنند. البته باید توجه داشته باشید که برای ساختمان های بزرگتر، محاسبه اندازه منبع تحت فشار به این راحتی نیست و نیاز به محاسبات دقیق مهندسی دارد. زیرا باید آب با فشار مناسب بین طبقات توزیع شود و هیچ کدام از واحد ها افت فشار آب نداشته باشند. عواملی که برای محاسبه ابعاد منبع انبساط بسته مورد استفاده قرار می گیرد شامل، ارتفاع ساختمان، توان پمپ و میزان دبی آن، تخمین میزان مصرف ساختمان و تعداد نفرات و … است.
منبع تحت فشار تیوپی و دیافراگمی
در منبع انبساط بسته تیوپی و یا دیافراگمی، برای افزایش یا کاهش فشار داخل منبع به آن آب تزریق می گردد و یا از مخزن خارج می شود. منبع تحت فشار دیافراگرامی در واقع دو بخش دارد که یک بخش خالی است و بخش دیگر با هوا یا نیتروژن پر می گردد و یک دیافراگم لاستیکی که قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد دو بخش ذکر شده را از یکدیگر جدا می کند. قسمتی که با گاز یا هوا پر شده، فشار معینی دارد و هنگامی که در بیشترین حالت تراکم قرار می گیرد، حداکثر میزان فشار را متحمل می شود. قسمت خالی مخزن تحت فشار به وسیله افزایش حجم آب انبساط پیدا می کند. آب ذخیره شده در منبع انبساط بسته، باعث می شود تا دیافراگم قرار گرفته بین دو قسمت به سمت قسمت گازی حرکت کرده و گاز آن قسمت را متراکم نماید و بدین ترتیب فشار مورد نیاز برای ارسال سیال تامین می شود.
ساختار منبع تحت فشار تیوپی و دیافراگمی
منبع انبساط بسته دیافراگمی از سه بخش تشکیل می شود: پوسته منبع، تیوپ و فلنج. در داخل پوسته منبع یک تیوپ قرار می گیرد و به وسیله فلنج لبه آن بین فلنج و پوسته منبع محکم می شود، این کار موجب می گردد تا منبع انبساط بسته آب بندی شود.
پوسته منبع
پوسته منبع از جنس ورق فلزی است و در کارخانه به صورت دو نیمکره تولید می گردد و این نیم کره ها با دقت به یکدیگر جوش داده می شوند. پس از اینکه عملیات جوش انجام شد، صحت و ایمنی آن توسط بازرسین تست شده و اگر ایرادی نداشته باشد تایید می گردد. پس از اینکار تیوپ و فلنج در محل های مخصوص خود نصب می شوند. تیوپ باید به نحوی درون پوسته قرار بگیرد که نیم کره ها را به نسبت مساوی پر کند. منبع تحت فشار اگر در شرایط استاندارد قرار بگیرد می توان فشاری معادل ۱۰ تا ۱۵ بار تحمل نماید.
تیوپ منبع تحت فشار
تیوپ که در داخل پوسته منبع قرار می گیرد جنسی لاستیکی دارد و از انعطاف پذیری لازم و استحکام بالا برخوردار است. امکان دارد پس از مدتی این تیوپ سوراخ شود یا مشکل دیگری پیدا کند و نتواند فشار مورد نظر را تامین نماید. در صورتی که چنین شرایطی پیش بیاید باید منبع تحت فشار تعویض گردد و نمی توانید آن را تعمیر کنید. همچنین لازم به ذکر است که تیوپ های مورد استفاده در منبع تحت فشار خانگی حتما باید بهداشتی باشد، زیرا در تماس مستقیم با آب شرب قرار دارد. به همین دلیل جنس این تیوب ها به گونه ای است که بهداشتی و به دور از هرگونه آلودگی است.
فلنج منبع تحت فشار
فلنج که بر روی منبع انبساط قرار می گیرد را نباید جوش بدهند و باید پرس شود. فشار هوای پشت تیوپ منبع تحت فشار بستگی به تعداد طبقه ها و واحدهای ساختمان و متراژ آن دارد.
عملکرد منبع تحت فشار در سیستم آبرسانی ساختمان ( آب سرد )
کارکرد منبع انبساط بسته به گونه ای است که پمپ، آب را با فشار وارد منبع انبساط می کند و روی میزان فشاری که تنظیم شده قطع می شود. سپس هنگامی که مصرف کننده شیر آب را باز می کند، آبی که درون منبع انبساط ذخیره شده با فشار تیوپ وارد لوله ها می شود و به خروجی آب می رسد. اگر میزان آب مصرفی کمتر از آب ذخیره شده در منبع انبساط بسته باشد، پمپ روشن نمی شود ولی اگر آب بیشتری مورد نیاز باشد آنگاه دوباره پمپ روشن شده و منبع تحت فشار را پر می کند. یعنی فشار آبی که در منبع انبساط بسته ذخیره می شود برابر است با فشاری که پمپ توانایی دارد تا آن را ایجاد نماید.
در منبع تحت فشار، نیروی فشار از طریق تیوب که داخل منبع تحت فشار قرار دارد به آب وارد می شود. فشاری که به هنگام وارد شدن آب به مخزن انبساط بسته ایجاد می شود موجب می گردد تا بخش خشک یا هوایی که در منبع انبساط است فشرده شود زیرا در این حالت راه خروجی ندارد. این کار باعث می شود تا آب داخل منبع تحت فشار به دنبال مسیری برای خروج باشد تا فشار داخل منبع تحت فشار و لوله ها با هم برابر گردد.
وقتی فشار هوای داخل منبع انبساط از حد پایینی تعیین شده پایین تر رود سنسور فشار به پمپ فرمان می دهد تا روشن شود و دوباره منبع تحت فشار را از آب پر کند تا به حد بالایی فشار تعیین شده برسد. در این هنگام سنسور فشار فرمان قطع پمپ را ارسال می کند.
در منبع تحت فشار مقدار حجم مشخص شده نشان می دهد که چه مقدار آب با میزان فشار معین می تواند در آن ذخیره گردد. همانطور که گفتیم فشار آب داخل منبع انبساط بسته برابر با فشار پمپ آب می باشد و تا هنگامی که ذخیره آب درون منبع تحت فشار خالی نشود پمپ آب استارت نمی کند.
اگر بخواهیم بطور خلاصه عملکرد منبع انبساط بسته را توضیح دهیم باید بگوییم کاری که این منبع انجام می دهد این است که بسته به میزان ظرفیتش، مقداری آب درون خود ذخیره می کند و آب مصرفی ساختمان از طریق این منبع هدایت می شود، زمانی که آب منبع تحت فشار خالی شد، دوباره پمپ آن را پر می کند.
توصیه های مفید برای نصب منبع انبساط بسته برای بالانس فشار آب گرم در گردش شوفاژخانه
در هنگام نصب منبع تحت فشار بهتر است، منبع در مسیر مکش پمپ سیرکولاسیون شوفازخانه بسته شود. با این کار قسمت مکش زیر فشار ثابتی کار می کند و قرار دادن منبع تحت فشار در مسیر دهش پمپ باعث می گردد که بازدهی پمپ پایین بیاید. زیرا جایی برای نصب منبع انبساط بسته خوب است که وقتی پمپ روشن است، فشار کمی به آن بیاید. به بیان دیگر، در ساختمانی که یک طبقه دارد، نقطه کم فشار، نزدیک مسیر مکش پمپ است ولی در ساختمان هایی با تعداد طبقات زیاد، نقطه کم فشار در کنار بالاترین قسمت در مسیر لوله برگشت به سمت پمپ می باشد.
یک نکته مهم دیگر که اهمیت زیادی دارد این است که قرار دادن منبع در موقعیت مناسب در سیستم، باعث نمی شود که اندازه آن را کوچکتر در نظر بگیریم. با توجه به این نکته بهترین موقعیت برای نصب منبع تحت فشار، جایی است که بتوانید منبع انبساط بسته را به راحتی در آن موقعیت قرار دهید. مثلا اتاق موتورخانه که دارای فضای مناسب برای نصب و نگهداری و تعمیر منبع تحت فشار است.
پیش از اینکه منبع تحت فشار را به سیستم متصل کنیم، می توانید با اعمال فشار آزمایش نمایید. گاهی اوقات به دلیل نبود آگاهی لازم و تجربه کافی، مجریان تاسیسات در هنگام نصب و راه اندازی سیستم گرمایش با منبع تحت فشار، به مشکل بر می خورند و عملیات آنها با عیب ها و ایراداتی همراه است. مثلا فکر می کنند که فشار داخل منبع تحت فشار دیافراگمی که در کارخانه تنظیم شده برای نصب مناسب است و آن را چک نمی کنند. باید همیشه قبل از نصب و راه اندازی منبع انبساط بسته با توجه به اصول طراحی و اجرای استاندارد تاسیسات که در نقشه مشخص شده فشار منبع تحت فشار تنظیم شود.
نکات مهم قبل از نصب منبع تحت فشار برای بالانس آب در گردش شوفاژخانه
اطمینان پیدا کنید که در پوش شیر شارژ گاز به طور کامل بسته است. اگر فشار قبل از شارژ کاهش یابد و شیر نشتی داشته باشد سیستم دچار اختلال در کارکرد می شود.
برای تنظیم فشار باید هنگامی که منبع تحت فشار بسته خالی است و متناسب با میزان فشار آب سردی که وارد می شود و قبل از شارژ اقدام نمود.
درپوشی که روی شیر گاز قرار دارد باز شود
اطمینان حاصل کنید که اندازه منبع تحت فشار با سیستم متناسب است
برای اینکه آب به درون شبکه آبرسانی بازگشت نداشته باشد هنگامی که جریان آب ورودی قطع است، یک شیر یکطرفه در سیستم لوله کشی ببندید.
نکات مهم در حین نصب منبع تحت فشار در شوفاژخانه
برای تنظیم درجه ترموستات بویلر آن را روی درجه ای قرار دهید که از دمای مجاز منبع تحت فشار کمتر باشد
قبل از اینکه بویلر را روشن نمایید، کل سیستم باید هواگیری شود.
از عدم وجود هر گونه نشتی در مسیر آب سرد ورودی مطمئن شوید
اگر منبع انبساط بسته شما حجمی بیشتر از ۶۰ لیتر دارد حتما باید بر روی شاسی نصب شده و محکم شود
جایی که منبع تحت فشار نصب می شود باید در مسیر آب سرد بوده و قبل از ورودی بویلر و پس از شیر یک طرفه قرار گیرد.
نحوه کار منبع تحت فشار و چگونگی تعویض تیوپ آن
“در این مقاله ضمن توضیح مقدمات در خصوص منبع تحت فشار در پایان روش آسان تعویض تیوپ منبع تحت فشار را شرح داده ایم.”
هنگام مصرف آب ، هوای فشرده در منبع تحت فشار مثل یک فنر عمل می کند به عبارت دیگر آب را از منبع انبساط بسته یا منبع تحت فشار خارج کرده و به لوله های تامین آب ساختمان می فرستد و به همین ترتیب آب به شیرآلات لوله کشی ساختمان ارسال می شود. اگر تعداد زیادی از شیرآلات در یک زمان باز باشند، یا اگر جریان آب تولید شده توسط پمپ و لوله و کنترل آن مقدار نسبتا کمی باشد، پمپ ممکن است به طور مداوم کار کند. اما اگر فقط یک شیر آب باز باشد، تا زمانی که بسته نشود، پمپ در فواصل زمانی معینی روشن و خاموش می گردد. همان طور که آب از منبع انبساط بسته خارج می گردد، فشار آب در منبع تحت فشار کاهش می یابد. از آنجا که منبع تحت فشار حاوی هوا است، فشار هوا نیز کاهش می یابد. در منبع انبساط بسته، فشار آب و فشار هوا در هر زمان برابر هستند.
یک سوئیچ یا کلید کنترل فشار، معمولا بر روی منبع تحت فشار یا در نزدیکی آن نصب شده است. این سوئیچ هنگامی که افت فشار را حس کرد به پمپ آب فرمان می دهد تا روشن شود و دوباره منبع تحت فشار را از آب پر کند. پمپ آب که در کنار منبع انبساط بسته قرار گرفته، آب را از مخزن آب یا لوله آب شهر گرفته و به درون منبع تحت فشار و همین طور به لوله کشی ساختمان به صورت همزمان هدایت می نماید. سوئیچ کنترل فشار، زمانی که فشار آب در منبع انبساط بسته به مقدار معینی برسد پمپ آب را خاموش می کند.
چگونه می توان ترکیدگی تیوپ منبع انبساط بسته را تعمیر کرد؟
تشخیص ترکیدگی تیوپ منبع تحت فشار
اگر آب از پین شیر سوزنی خارج شد تیوپ پاره شده
خروج هوا همراه آب از شیرآلات ساختمان
عدم خروج آب از منبع تحت فشار با وجود پر یا نیمه پر بودن منبع تحت فشار از آب
بر روی منبع انبساط بسته یک شیر سوزنی وجود دارد که از این شیر هوا به داخل تیوپ تزریق شده یا از آن خارج می گردد. اگر کلاهک روی این شیر سوزنی را بردارید و پین وسط شیر سوزنی را فشار دهید هوای داخل تیوپ تخلیه می گردد.
هیچگاه در حالت عادی و هنگامی که سیستم آبرسانی با پمپ آب در حال فعالیت است، پین را پایین نگه ندارید یا شارژ هوای آن را خالی نکنید، اما در صورتی که احساس کردید مشکلی در کارکرد سیستم پیش آمده می توانید با تست منبع انبساط بسته از سالم بودن آن مطمئن شوید.
برای تست منبع تحت فشار می توانید پین شیر سوزنی را فشار دهید، اگر همراه با هوا، آب از دهانه شیر خارج شد مشخص می شود که تیوپ منبع انبساط بسته ترکیده یا سوراخ شده است و آب به داخل تیوپ نشت کرده است. در این حالت منبع تحت فشار شما نیاز به تعمیر دارد.
علامت دوم ترکیدگی تیوپ منبع تحت فشار: در صورتی که هوا همراه با آب از خروجی ها و شیرآلات در سیستم لوله کشی به بیرون فوران کند علت آن می تواند ترکیدگی یا سوراخ شدن تیوپ منبع تحت فشار باشد. زیرا هوای داخل تیوپ به داخل سیستم لوله کشی وارد شده و با فشاری که دارد موجب ایجاد چنین پدیده ای می گردد.
سومین نشانه ترکیدگی تیوپ منبع انبساط بسته: اگر منبع آب پر یا تقریبا پر باشد ولی آب از منبع خارج نشود آنگاه تیوپ منبع تحت فشار ممکن است مسیر خروجی آب را در پایین منبع مسدود کرده باشد. تیوپ منبع انبساط بسته ای که ترکیده یا سوراخ باشد می تواند به پایین منبع سقوط کند و مانع خروج آب از منبع تحت فشار گردد. در نتیجه هیچ فشار آبی در شیر آلات ساختمان وجود ندارد و منبع انبساط بسته قادر نیست آب درون خود را تخلیه نماید.
تفاوت منبع تحت فشار آب دارای تیوپ و منبع تحت فشار آب بدون تیوپ
منبع تحت فشار که دارای تیوپ است شارژ هوای منبع را در قسمت بالای منبع انبساط فولادی ذخیره می کند. آب در منبع تحت فشار در خارج از یک تیوپ لاستیکی در پایین مخزن ذخیره می شود.
در منبع تحت فشار بدون تیوپ فولادی از یک مخزن فولادی برای نگه داشتن هوا و تامین آب استفاده می کنند. داخل منبع تحت فشار فولادی بدون تیوپ ممکن است با لایه ای پوشش داده شود تا مقاومت آن در برابر خوردگی و عمر مخزن آبافزایش یابد. در منبع تحت فشار آب بدون تیوپ، به دلیل اینکه آب و هوا در یک ظرف قرار می گیرند و با هم تماس مستقیم دارند، در طول زمان فشار هوای داخل منبع انبساط بسته از دست می رود زیرا هوا به داخل آب جذب می شود و نیاز است که هوای داخل منبع تحت فشار را دوباره شارژ نماییم.
اما مشکلی که در منبع انبساط بسته ایجاد می گردد ترکیدگی یا سوراخ شدن تیوپ منبع تحت فشار است که موجب کاهش شدید فشار آب یا قطعی آن و همچنین کوتاه شدن سیکل کارکرد پمپ آب می شود. برای بعضی از منابع تحت فشار امکان تعویض تیوپ آن وجود دارد و می توانید به راحتی این کار را انجام دهید. نکاتی که در ادامه برای شما بیان می کنیم می تواند برای تعویض تیوپ منبع انبساط بسته برای شما مفید باشد.
تعمیر یا جایگزینی تیوپ منبع تحت فشار آب توصیف می شود. ما توضیح می دهیم که چگونه ترکیدن یا سوراخ شدن تیوپ منبع تحت فشار باعث ایجاد مشکل در کارکرد پمپ آب و سیستم آبرسانی می گردد و نشان خواهیم داد که چگونه این مشکل را حل کنید.
تعمیر ترکیدگی تیوپ منبع تحت فشار
بعضی از افراد توصیه می کنند که تیوپ منبع تحت فشار را تعویض کنید زیرا نتیجه این کار می تواند برای شما رضایت بخش باشد. معمولا هنگامی یک تیوپ منبع تحت فشار آب پاره می شود و آب وارد قسمت های دیگر مخزن فولادی می گردد تیوپ به پایین منبع انبساط بسته سقوط می کند و مانع تخلیه آب از منبع می گردد. در این حالت برای پمپ آب نیز غیرممکن است تا بتواند آب به داخل منبع انبساط بسته تزریق کند و حتی اگر چنین کاری انجام شود تیوپ سقوط کرده به هم چسبیده است و به همین دلیل مقدار خیلی کمی آب وارد آن می شود و اگر مصرف کننده شیر آب را باز کند پمپ در فواصل زمانی کوتاهی خاموش و روشن می گردد.
تعمیر و تعویض تیوپ منبع تحت فشار آب:
همانطور که در بالا ذکر شد، ممکن است تیوپ پاره شده به خروجی آب بچسبد و مانع از بیرون آمدن آب از منبع انبساط بسته شود. در نتیجه سیکل پمپ آب کم خواهد شد. در هر صورت حجم آب خروجی کاهش می یابد و احتمال این که منبع انبساط بسته زودتر پوسیده شود وجود خواهد داشت.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت