سادهترین روش نصب ست کنترل پمپ آب به همراه نقشه سیم کشی
نصب ست کنترل پمپ آب یکی از مراحل حیاتی در راهاندازی سیستمهای آبرسانی و تأمین آب است. این سیستمها به ما کمک میکنند تا از پمپهای آب به صورت اتوماتیک استفاده کنیم و در نتیجه کارایی و بهرهوری را افزایش دهیم. در این مقاله، به بررسی سادهترین روش نصب ست کنترل پمپ آب و ارائه نقشه سیم کشی آن خواهیم پرداخت.
اگر به صورت کاملا مختصر بخواهیم طریقه نصب ست کنترل پمپ آب و نحوه نصب برق ست کنترل روی پمپ را توضیح دهیم میتوان گفت: برای نصب ست کنترل پمپ آب ابتدا قبل از هر چیزی شما باید درپوشها را بردارید. سپس با استفاده از نوار تفلون ورودی اتوماتیک را بر روی خروجی پمپ قرار دهید و آن را نصب کنید و سپس خروجی ست کنترل را به لوله آب متصل کنید.
یک نکته مهم در نصب ست کنترل پمپ آب وجود دارد و این است که باید در نظر داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از شیر یک طرفه بین پمپ و ست کنترل استفاده کرد.
حال که با توضیحات مختصر نصب ست کنترل پمپ آب آشنا شدید نوبت به این میرسد که به صورت جزئی وارد مراحل مختلف شویم و هر کدام از مراحل را به صورت کامل در این مقاله جامع از رایا پمپ شرح دهیم. اما قبل از این موضوع بیایید خیلی مختصر بررسی کنیم که ست کنترل چیست.
ست کنترل چیست؟
ست کنترل یک دستگاه الکترونیکی است که وظیفه کنترل و مدیریت عملکرد پمپهای آب را بر عهده دارد. این دستگاه به صورت اتوماتیک عمل میکند و با توجه به فشار آب، پمپ را روشن یا خاموش میکند. با استفاده از ست کنترل، میتوان از مشکلاتی مانند خشک کار کردن پمپ و یا نوسانات فشار آب جلوگیری کرد.
شش مرحله اساسی در روش نصب اتوماتیک پمپ آب
نصب اتومات پمپ آب یکی از کارهایی است که باید با دقت زیادی انجام شود و بهتر است توسط متخصصان با تجربه و تکنسینهای کارآزموده انجام شود. دلیل اینکه بعد از نصب اتومات پمپ آب باز هم جواب نمیگیرید این است که این قطعه به درستی نصب نشده است. لطفا و حتما اگر به تازگی ست کنترل تهیه کردهاید این متن را تا انتها بخوانید. حتی اگر قصدتان این است که نصب آن را به افراد با تجربه و متخصص در این حوزه واگذار کنید دانستن اطلاعات موجود در این مقاله به شما کمک میکند تا بعد از نصب ست کنترل پمپ آب متوجه شوید که به درستی نصب شده است یا خیر.
ست کنترل قطعهای است که طول عمر مفید پمپ شما را افزایش میدهد و باعث میشود که پمپ به صورت یکسره و دائمی کار نکند و به نوعی بعد از نصب این قطعه یک پمپ تمام اتوماتیک نیز خواهید داشت.
اتومات پمپ یا ست کنترل پمپ آب نام این دستگاه است که متخصصان برای این منظور آن را طراحی و تولید کردهاند. نکاتی که در ادامه این مقاله مطرح میشود شما را از مطالعه سایر منابع در این زمینه بی نیاز خواهد کرد. بنابراین بهتر است این مراحل را با دقت دنبال کنید چرا که نصب اشتباه ست کنترل میتواند هم به خود قطعه و هم به پمپ شما آسیب برساند.
برای نصب اتوماتیک پمپ آب، مراحل زیر را دنبال کنید:
۱– برداشتن درپوشهای اتوماتیک پمپ آب
در ابتدا در اولین مرحله از نصب ست کنترل پمپ آب، باید درپوشهای اتوماتیک پمپ آب را با احتیاط بردارید. این کار به شما اجازه میدهد تا مراحل بعدی نصب را انجام دهید. این درپوشها در حقیقت کاربردشان تا زمانی است که شما میخواهید اقدام به نصب ست کنترل پمپ آب کنید و بعد از آن بلا استفاده هستند و برای این منظور طراحی و جانمایی شدهاند که گرد و غبار تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده وارد قطعه نشود.
۲– تشخیص جهت نصب ست کنترل پمپ آب
در این مرحله از نصب ست کنترل پمپ آب، باید جهت نصب ست کنترل پمپ آب را مشخص کنید. این کار به شما کمک میکند تا مطمئن شوید که دستگاه به درستی کار خواهد کرد و هیچ گونه مشکلی در عملکرد آن به وجود نخواهد آمد. برای تشخیص جهت نصب کافیست به نوشتههای روی ست کنترل توجه کنید. درست به همان جهتی که متن روی قطعه را میخوانید همان جهت، جهت صحیح نصب ست کنترل پمپ آب است.
۳– پیچیدن نوار تفلون
پس از تعیین جهت نصب، در سومین مرحله از نصب ست کنترل پمپ آب، نوبت به پیچیدن نوار تفلون میرسد. این نوار به شما کمک میکند تا اتصالات آببندی شده و از نشتی جلوگیری شود. نوار تفلون را به دور اتصالات پیچیده و مطمئن شوید که به خوبی فشرده شده است.
این اتصالات دقیقا همان جاهایی هستند که درپوشها را خارج کردید. اگر نگاهی به آنها بیندازید متوجه رزوهای بودن آنها خواهید شد. به این نکته توجه کنید که نباید در مصرف تفلون به هیچ عنوان صرفه جویی انجام دهید. تفلون را به مقدار کافی بپیچید تا از دوباره کاری در نصب اتومات پمپ جلوگیری کنید.
اگر میزان پیچیدن تفلون کم باشد ممکن است در نواحی اتصالات نشتی آب داشته باشیم که در این صورت این نشتی میتواند وارد اتومات شود و به آن آسیبهای جدی وارد کند، بنابراین مجبور هستید بار دیگر این اتصالات را باز و دوباره تفلون پیچی کنید.
۴– متصل کردن ورودی به خروجی و خروجی به ورودی
بعد از اینکه از تفلون پیچیدن به صورت کامل اطمینان حاصل کردید نوبت به مرحله بعدی میرسد که نصب ست کنترل پمپ آب است. این مرحله به ظاهر ساده میآید اما بارها شاهد این موضوع بودهایم که افراد ست کنترل را برعکس نصب میکنند به همین جهت این قسمت از مقاله را به این نکته به ظاهر ساده اما مهم اختصاص دادهایم تا در نصب دچار مشکل نشوید.
اولین کاری که باید انجام دهید این است که به خوبی قطعه را بررسی کنید و از ورودی و خروجی آن اطمینان حاصل کنید که قطعا کار بسیار راحتی است. سپس باید ورودی ست کنترل را به خروجی پمپ متصل کنید و خروجی ست کنترل را نیز به لوله آب وصل نمایید.
دقت کنید همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم به هیچ عنوان نباید بین مسیر پمپ و ست کنترل شیر یک طرفه وجود داشته باشد در غیر این صورت عملکرد ست کنترل به صورت کامل با اختلال مواجه خواهد شد.
۵– متصل کردن برق پمپ به ست کنترل
در نهایت، در پنجمین مرحله از نصب ست کنترل پمپ آب باید برق پمپ را به ست کنترل متصل کنید. این مرحله بسیار مهم است و باید با دقت انجام شود تا از بروز مشکلات الکتریکی جلوگیری شود. در این مرحله سه حالت متفاوت متصور است:
حالت اول- ست کنترل خودش پریز داشته باشد: در این صورت با استفاده از پریز برق پمپ را به ست کنترل متصل میکنیم.
حالت دوم- ست کنترل سیم دارد: در این حالت هم میتوان با استفاده از سیمها اتصال الکتریکی برقرار کرد و به راحتی آن را متصل نمود.
حالت سوم- ست کنترل پریز و سیم ندارد: در این صورت میتوان برق را از ترمینال پمپ گرفت.
۶– متصل کردن ست کنترل به جریان برق
اتصال ست کنترل به پمپ باید از هر دو جنبه مکانیکی و الکتریکی صورت بگیرد. برای اتصال الکتریکی پمپ و قطعه ست کنترل در مرحله قبل به صورت کامل توضیحاتی را ارائه کردیم. اما در این مرحله قرار است کار دیگری انجام دهیم و آن اتصال ست کنترل به جریان برق است که برای این موضوع روی خود قطعه یک سیم تعبیه شده است. بعد از اینکه سیم را به جریان برق متصل کردید میتوانید با استفاده از چراغهای راهنمایی که روی دستگاه تعبیه شده است تشخیص دهید که مراحل را به درستی انجام دادهاید یا اینکه نصب به درستی انجام نشده است.
به صورت معمول هر ست کنترل دارای سه چراغ به رنگهای مختلف است که هر کدام برای موضوع خاصی ما را راهنمایی میکنند.
چراغ اول چراغ سبز است که در صورت روشن بودن به این معنا است که اتوماتیک پمپ روشن است.
چراغ دوم چراغ زرد رنگ است و اگر روشن باشد به این معناست که پمپ دارای جریان الکتریکی و روشن است.
چراغ سوم چراغ قرمز است که به صورت کلی و در صورت نصب صحیح نباید روشن باشد. روشن بودن این چراغ به معنای وجود یک خطاست. در صورت روشن بودن این چراغ میتوانید به مقاله علت روشن شدن چراغ قرمز پمپ آب مراجعه کنید.
نحوه نصب ست کنترل پمپ آب روی پمپ + چند نکته مهم
نصب ست کنترل پمپ آب روی پمپ نیاز به دقت و توجه دارد. در ادامه به چند نکته مهم در این زمینه اشاره خواهیم کرد اما قبل از آن لازم است بدانید که نصب ست کنترل پمپ آب به صورت صحیح چه مزایایی را در پی دارد در ادامه ابتدا به بررسی این مزایا میپردازیم و سپس نکات مهم در این باره یک به یک به صورت کامل بررسی خواهیم کرد. این مزایا عبارتند از:
- نصب صحیح و اصولی از آسیب رساندن به پمپ جلوگیری کرده و باعث افزایش طول عمر مفید آن میشود.
- مشکل فشار آب در محل مورد استفاده حل میشود.
- از مستهلک شدن پمپ و ست کنترل جلوگیری خواهد شد.
- روش نصب صحیح اتومات پمپ آب خانگی باعث کنترل مناسب فشار آب خواهد شد.
در ادامه به چند نکته بسیار مهم درباره نصب ست کنترل پمپ آب میپردازیم که دانستن آنها بسیار حیاتی است و از بروز مشکلات نصب جلوگیری میکند.
نکته اول نصب – تناسب ست کنترل با ساختمان
ممکن است شما به عنوان یک مصرف کننده نهایی بهترین ست کنترل موجود در بازار را تهیه کرده باشید و حتی آن را به صورت استاندارد و صحیح نصب کرده باشید باز هم ممکن است به خوبی کار نکند اما دلیل چیست؟ باید این موضوع را در نظر داشته باشید که همیشه باید یک تناسب میان توان اتوماتیک پمپ و تعداد واحدهای ساختمان وجود داشته باشد، در غیر این صورت حتی بهترین مارکهای ست کنترل هم نمیتوانند نیاز شما را به خوبی تامین کنند.
با توجه به اطلاعاتی که در این نکته در اختیارتان قرار دادیم همیشه از فروشنده این مورد را جویا شوید که آیا این ست کنترل میتواند پاسخگوی نیاز ساختمانمان باشد یا خیر. معمولا فروشندگان میتوانند اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیارتان قرار دهند. البته اگر کمی به زبان انگلیسی مسلط باشید هم اطلاعات بسیار خوبی در این زمینه در دفترچه راهنمای محصول موجود است که به واسطه آن میتوانید کلیه این اطلاعات را به دست آورید.
نکته دوم نصب – جانمایی صحیح ست کنترل
نکته دومی که برای نصب ست کنترل پمپ آب باید در نظر داشت و بسیار مهم است نصب ست کنترل پمپ آب در مکانهای مسقف و عاری از آب و رطوبت است. به صورت کلی ست کنترل دارای یک بورد الکترونیکی حساس است که مغز متفکر آن را تشکیل میدهد و این بورد الکتریکی به هیچ عنوان نباید در معرض ریزش آب و رطوبت قرار بگیرد چرا که احتمال سوختن برد آن در این صورت بسیار بالا میرود. با سوختن بورد الکترونیکی ست کنترل عملا بلا استفاده خواهد بود تا زمانی که بورد آن تعمیر شود و یا به صورت کامل تعویض شود.
بنابراین هنگام نصب ست کنترل پمپ آب حتما دقت کنید که محل نصب مسقف بوده و ریزش آب در آن ناحیه وجود نداشته باشد و همچنین تقریبا عاری از رطوبت باشد. با توجه به اینکه معمولا پمپها در موتورخانهها نصب میشوند بنابراین مشکلی از جهت نصب ست کنترل پمپ آب در این فضاها وجود ندارد اما اگر قرار است پمپ در منطقهای روباز نصب و به بهرهبرداری برسد حتما باید آن محل را مسقف کرد.
نکته سوم نصب – جانمایی ست کنترل روی پمپ
ست کنترل همانطور که از نام دیگرش یعنی اتومات پمپ پیداست وظیفه مدیریت پمپ آب خانگی را به عهده میگیرد و در مواقع مورد نیاز به صورت کاملا اتوماتیک پمپ را روشن و یا خاموش میکند. همانطور که در قسمتهای قبل به آن اشاره کردیم قسمت خروجی پمپ آب باید به قسمت ورودی ست کنترل متصل گردد. در نصب ست کنترل پمپ آب چند نکته ریز نیز وجود دارد که عبارت است از:
- بین ست کنترل و پمپی که بر روی آن سوار است هیچ شیر آبی نباید وجود داشته باشد.
- ست کنترل را باید بین پمپ آب و نخستین شیر آب نصب کرد.
- تمامی اتصالات رزوهای در پمپ و ست کنترل باید توسط نوار تفلون به خوبی آببندی شوند.
ست کنترل باید به گونهای روی پمپ نصب شود که به راحتی قابل مشاهده و دسترسی باشد. این کار به شما کمک میکند تا در صورت نیاز به تنظیمات یا تعمیرات، به راحتی به آن دسترسی پیدا کنید.
نکته چهارم نصب – ست کنترل نباید زیر پمپ نصب شود!
یکی از نکات مهم در نصب ست کنترل پمپ آب این است که این دستگاه نباید زیر پمپ نصب شود. این کار میتواند منجر به آسیب به ست کنترل و همچنین مشکلاتی در عملکرد پمپ شود. از طرف دیگر باید این موضوع را در نظر داشته باشید که اصول نصب ست کنترل پمپ آب این است که حداکثر فاصله آن تا پمپ بین ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر باشد. بنابراین سعی کنید تا حد امکان فاصله بین ست کنترل و پمپ را به حداقل برسانید.
اگر میخواهید راندمان ست کنترل و پمپ آب بالا باشد و همچنین فشار آب به خوبی در تمامی نقاط توزیع شود تحت هر شرایطی باید ست کنترل را بالای پمپ نصب کنید.
یک نکته ریز اما مهم دیگر در این باره وجود دارد که عبارت است از: همیشه ست کنترل را به صورت عمودی نصب کنید و از نصب کردن آن به صورت افقی پرهیز کنید.
مگر اینکه در شرایط خاص مانند بعضی از دستگاهها که شرایط نصب افقی هم دارند در این صورت میتوان ست کنترل را به صورت افقی هم نصب کرد.
برای اطمینان از این موضوع هم میتوانید از فروشنده محصول این موضوع را جویا شوید و یا اینکه با مراجعه به دفترچه راهنمای محصول ضمن اینکه اطلاعات بسیار کاملی شامل نصب ست کنترل پمپ آب دریافت میکنید با این موضوع نیز آشنا خواهید شد که آیا ست کنترل مورد نظر قابلیت نصب به صورت افقی را هم دارد یا خیر.
نکته پنجم نصب – توجه کردن به اتصالات برقی اتوماتیک پمپ
همانطور که تابه حال با مطالعه مقاله تا اینجا متوجه شدهاید، ست کنترل یک سیم اتصال به برق دارد و یک پریز هم روی آن برای اتصال الکتریکی به پمپ وجود دارد. باید دقت کنید که ابتدا پمپ را به ست کنترل متصل کنید و سپس ست کنترل را به جریان الکتریکی متصل نمایید.
نوسانات برق قطعا باعث خرابی بورد الکترونیکی ست کنترل و به دنبال آن خرابی این محصول میشود اما چاره کار آن محافظهای چند راهی برق نیست. متاسفانه عدهای از افراد نا آگاه در این زمینه توصیه میکنند که ست کنترل را با یک چند راهی محافظ دار به برق متصل کنید که کاملا اشتباه است. این کار باعث میشود که با هر با نوسانات ریز برقی ست کنترل به صورت کامل از مدار خارج شود و جریان آب در ساختمان با مشکلات جدی روبرو شود. ضمن اینکه اگر نوسانات برق زیاد باشد و مدام دستگاه از مدار خارج شود شما باید هر بار برای تنظیم ست کنترل خود اقدام کنید که کار بسیار طاقت فرسایی خواهد بود.
نکته بسیار مهمی که در این قسمت وجود دارد و باید آن را جدی بگیرید این است که اگر پمپ دارای سیم بدون دو شاخه است به هیچ وجه به صورت مستقیم آنها را به پریز ست کنترل متصل نکنید. ابتدا یک دو شاخه برای سیم پمپ نصب نموده و سپس سیم را به وسیله دو شاخه به پریز ست کنترل نصب کنید.
نکته ششم نصب – نحوه نصب برق ست کنترل روی پمپ و نقشه سیم کشی
وقتی شما یک ست کنترل تهیه میکنید دفترچه راهنمای بسیار خوب و قابل استفادهای در آن موجود است. در این دفترچه راهنما معمولا اطلاعات نصب ست کنترل پمپ آب و اطلاعاتی راجع به کارکرد محصول موجود است. علاوه بر این نقشه نصب برق ست کنترل روی پمپ یا همان نقشه سیم کشی ست کنترل در آن وجود دارد که میتوانید به واسطه این نقشه نصب را به شکل صحیح انجام دهید. در این دفترچه به تفکیک و با جزئیات شرح داده شده است که نصب ست کنترل پمپ آب باید چگونه باشد. مثلا گفته است که سیم با رنگ قرمز باید به کدام قسمت پمپ متصل شود و یا اینکه کدام کلید باید به کدام سیم وصل شود.
در تصویر بالا نمونهای از نقشه سیم کشی اتومات پمپ آب را مشاهده میکنید. باید در نظر داشته باشید که سیم کشی ست کنترل عموما در تمام برندها یکسان است و اگر استثنائا تفاوتی وجود داشته باشد این تفاوتها جزئی است.
اما برای اینکه از روند انجام کار خود اطمینان داشته باشید میتوانید از دفترچه راهنمای موجود در محصول استفاده کنید. گاها این موضوع پیش میآید که شما دفترچه راهنمای محصول را به هر دلیلی در دسترس نداشته باشید در این مواقع باز هم جای نگرانی وجود ندارد میتوانید با جستجو کردن در گوگل نقشه سیم کشی ست کنترل را بیابید.
برای مثال میتوانید سرچ کنید نقشه برق ست کنترل پنتاکس و برای کامل شدن جستجو میتوانید مدل محصول (ست کنترل) را برای تکمیل جستجوی خود در ادامه این عبارت بیاورید.
نکته هفتم نصب – تنظیم فشار ست کنترل و آزمایش کردن جریان آب
تا اینجای کار نکاتی را گفتیم که مربوط به نصب ست کنترل پمپ آب بود و از اینجای مقاله به بعد به نکات بعد از نصب ست کنترل پمپ آب خواهیم پرداخت. بعد از این که مطمئن شدید که ست کنترل به خوبی نصب شده است و از آببند بودن اتصالات آن اطمینان حاصل کردید نوبت به این موضوع میرسد که بعد از نصب ست کنترل پمپ آب آن را تنظیم کنید. برای انجام این کار مراحلی وجود دارد که باید به ترتیب آنها را طی نمایید این مراحل عبارتند از:
- پیچ تخلیه هوای پمپ آب باز شود.
- شیر ورودی پمپ آب باز شود تا هوای پمپ تخلیه گردد.
- پیچ تخلیه مجددا بسته و سفت شود.
- شیر آب باز و بسته شود و با این کار میتوان روشن و خاموش شدن ست کنترل را مشاهده و بررسی کرد.
- پیچ تنظیم فشار ست کنترل با توجه به فشار آب تنظیم شود. ( تنظیم کردن این پیچ کاملا به این وابسته است که فشار آب درون لوله چقدر است. اگر فشار آب داخل لوله کم است آن را روی پایینترین درجه قرار دهید و اگر فشار آب داخل لوله زیاد بود باید آن را روی درجه بالا قرار داد.)
با انجام مراحل بالا به ترتیب میتوانید مطمئن شوید که تنظیم فشار ست کنترل را انجام دادهاید اما آزمایش کردن جریان آب چگونه است؟ با ما همراه باشید تا با دو آزمایش به راحتی در این زمینه اطمینان حاصل کنید. در نهایت برای اینکه مطمئن شویم پمپ و ست کنترل هر دو به درستی کار میکنند باید دو آزمایش زیر را انجام دهیم:
آزمایش اول: شیر آب را باز میکنیم. به همین سادگی اولین آزمایش انجام شده است چرا که با باز کردن شیر آب باید بلافاصله ست کنترل عمل کرده و پمپ شما را روشن کند.
آزمایش دوم: شیر آب را که باز کرده بودید ببندید. با بستن شیر آب بعد از نهایتا ۵ الی ده ثانیه باید پمپ آب خاموش شود.
دانلود PDF نقشه سیم کشی و نقشه نصب ست کنترل پمپ آب
برای اینکه بتوانید با راحتی و اطمینان بیشتری اقدام به نصب ست کنترل پمپ آب کنید ما یک فایل PDF شامل نقشه سیم کشی ست کنترل پمپ آب و نقشه نصب ست کنترل پمپ آب برایتان آماده کردیم. در این فایل به تفکیک و با جزئیات کاملا دقیقی میتوانید با نقشه سیم کشی اتومات پمپ آب آشنا شوید و از نصب صحیح و سیم کشی صحیح خود اطمینان حاص کنید.
دانلود PDF نقشه سیم کشی ست کنترل پمپ آب و نصب آن
علاوه بر این فایل همانطور که گفتیم همواره میتوانید با جستجوی نام و مدل دستگاه خود به همراه عبارت نقشه سیم کشی اطلاعات کاملا دقیقی از دستگاه خود و نحوه نصب و سیم کشی آن به دست آورید.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت